Sezon na bób trwa przez zaledwie dwa miesiące i warto z niego skorzystać — świeży bób jest najpyszniejszy! Jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem przez cały rok, wybierz mrożoną wersję — jest równie zdrowa. Ziarna bobu nie wymagają długiego gotowania ani wielu przypraw. Świetnie komponują się z czosnkiem, natką pietruszki, papryką słodką, kuminem, kolendrą czy koperkiem. Absolutną klasyką letniego stołu jest ugotowany bób polany rozpuszczonym masłem. Fanom tej minimalistycznej wersji dania z bobem polecamy dodać do masła wyciśnięty ząbek czosnku i odrobinę gruboziarnistego pieprzu. Proste danie z bobem nabierze wyjątkowego smaku i charakteru.
W związku z tym, że sezon na bób przypada na lato, najczęściej przygotowywanymi daniami z użyciem bobu są świeże, lekkie sałatki. Wypróbuj nasz pomysł na sałatkę z serem feta lub sałatkę z bobem, jajkiem na twardo i chrupiącym boczkiem. Pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na danie z bobem — czego chcieć więcej?
Bób świetnie sprawdza się też jako farsz oraz, jak większość warzyw strączkowych, jako puree. Na letnią kolację w gronie rodziny i znajomych przygotuj smaczne i pięknie prezentujące się danie — pietruszkowego dorsza na puree z bobu.
Bób wspaniale komponuje się z innymi warzywami w zupie. Możesz przygotować zupę krem z bobu — posyp zupę prażonym boczkiem i udekoruj kleksem śmietany. Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję zupy, skorzystaj z przepisu na zupę jarzynową z bobem.
Dla wegan przygotowaliśmy przepis na niezwykle smaczną zupę z bobem i śmietanką kokosową. Palce lizać!